Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, (5 – 8 Μαΐου 2011)


Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην «καρδιά» της επικαιρότητας (5 – 8 Μαΐου 2011) μ’ ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή και μια θεματική για το μείζον θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση»

Η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο ραντεβού της χρονιάς για το βιβλίο στη χώρα μας, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) /Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 5 Μαΐου ανακηρύσσοντας τη Θεσσαλονίκη σε «Πρωτεύουσα του Βιβλίου» για 4 ημέρες.
Στην 8η ΔΕΒΘ, με τη συνεργασία των εκδοτών, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα παρουσιάσει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με 170 εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ενώ επίσης θα εστιάσει σε δύο θέματα που βρίσκονται σήμερα στην «καρδιά» της επικαιρότητας: τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ όπως και τη θέση του βιβλίου στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.


ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Focus στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ, με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Μέση Ανατολή – όταν οι ιδέες εξεγείρονται...»
12 φημισμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από 9 χώρες θα κάνουν το ταξίδι της 8ης ΔΕΒΘ: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Στην Έκθεση θα εκπροσωπηθούν τα περισσότερα αραβικά κράτη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, λόγω των λαϊκών εξεγέρσεων και των ακόλουθων αλλαγών που μοιραία εμφανίστηκαν ήδη στην πολιτική και στους προσανατολισμούς τους. Αλλά παρόντες θα είναι επίσης και δημιουργοί από την Τουρκία, την Αιθιοπία, το Ισραήλ, το Ιράν και το Πακιστάν. Ωστόσο, το θέμα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται σε αυτά τα ίδια τα γεγονότα των αλυσιδωτών εξεγέρσεων και των επιπτώσεών τους. Θέμα του είναι η πολιτισμική τους παραγωγή, η λογοτεχνία αλλά και οι ιδέες, που συνέβαλαν, όμως, σημαντικά σ' αυτό τον κοσμοϊστορικό αναπροσανατολισμό τους. Μέση Ανατολή τόσο μακριά, τόσο κοντά…
ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Για μία ακόμη χρονιά η Παιδική Γωνιά αναμένεται να ελκύσει τα βλέμματα των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων: περισσότερες από 70 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικονογράφων και εμψυχωτών. Επίσης, με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό παράρτημα του IBBY), θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης, θεατρικά και μουσικά δρώμενα κ.ά.. Όπως κάθε χρονιά, αναμένεται η προσέλευση πολλών οργανωμένων ομάδων από σχολεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, αλλά και χιλιάδων μεμονωμένων επισκεπτών.
ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
Νέα αφορμή επίσκεψης στην Έκθεση για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αποτελεί η δημιουργία της Γωνιάς των Εφήβων. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς, ελκυστικό για τους νεαρούς φίλους του βιβλίου, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν μια επισκόπηση της εκδοτικής δραστηριότητας στον τομέα του εφηβικού βιβλίου αλλά και να παρακολουθήσουν λογοτεχνικές εκδηλώσεις εστιασμένες στα πεδία ενδιαφέροντός τους: συναντήσεις με συγγραφείς, εργαστήρια, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα.
ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Η Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων αναμένεται ν' αποτελέσει σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για τους εκπαιδευτικούς καθώς και αφορμή ενημέρωσης γύρω από αυτά τα θέματα για τους γονείς. Εκεί θα μπορούν να αποκτήσουν μια σφαιρικότερη εικόνα γύρω από τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΕΒΙ αλλά και να συμμετέχουν σε ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες, που στόχο θα έχουν την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές τους.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ
Η θεματική έκθεση εστιάζει στο βιβλλιο και στην εκπάιδευης. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η εκπαίδευση έχει έναν όλο και περισσότερο κρίσιμο ρόλο να διαδραματίζει. Γι' αυτό ακριβώς το ΕΚΕΒΙ, μέσα από τη Θεματική Έκθεση αυτής της χρονιάς, παρουσιάζει τις τάσεις σε αυτόν τον σημαντικό και συναρπαστικό τομέα. Πρόκειται για μια ενότητα που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά και στο ευρύ κοινό. Ελάτε στο θεματικό περίπτερο για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες τάσεις στον χώρο του εκπαιδευτικού βιβλίου, να λάβετε μέρος σε συζητήσεις και παρουσιάσεις.
Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Δώδεκα χρόνια μετά από την εμφάνιση των πρώτων συσκευών ψηφιακής ανάγνωσης (eReaders), το 1998, και δέκα χρόνια μετά από το πρώτο διεθνές συνέδριο του ΕΚΕΒΙ, το 2000, ο κόσμος του βιβλίου φαίνεται να γυρίζει σελίδα στον τομέα της ψηφιοποίησης, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Στο εξωτερικό, τη στιγμή που η «απειλή» της πρωτοβουλίας της Google για τον εκδοτικό κόσμο έχει αντιμετωπιστεί, προσωρινά, προσκρούοντας στη νομοθεσία περί μονοπωλίων στις ΗΠΑ, οι διεθνείς πλατφόρμες είτε εμπορικής αξιοποίησης, είτε «ανοιχτής πρόσβασης» προς διαθέσιμα ψηφιακά κείμενα, διαδέχονται η μία την άλλη. Στη χώρα μας, ταυτόχρονα, οι κυριότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει στην παραγωγή των πρώτων eBooks, ενώ νέες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της διανομής
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Το επαγγελματικό προφίλ της Έκθεσης τονίζεται όλο και περισσότερο. Όπως κάθε χρόνο, το ΕΚΕΒΙ δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του βιβλίου να παρακολουθήσουν συναντήσεις, συζητήσεις και συνέδρια για το παρόν και το μέλλον του βιβλίου. Επίσης, μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα βρίσκεται στη διάθεση των επαγγελματιών επισκεπτών της Έκθεσης. Εδώ λογοτεχνικοί πράκτορες, βιβλιοπώλες, Έλληνες και ξένοι εκδότες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να κλείσουν συμφωνίες συνεργασίας.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πέμπτη 5/5/2011:  15:00 - 21:00
Παρασκευή 6/5/2011: 10:00 - 21:00
Σάββατο 7/5/2011: 10:00 - 22:00
Κυριακή 8/5/2011: 10:00 - 21:00

Επίσημα εγκαίνια
Τα επίσημα εγκαίνια της 8ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 7:00 μ.μ.
Το πρωί της Πέμπτης, 5 Μαΐου, η Έκθεση θα υποδεχθεί αποκλειστικά τους μαθητές σχολείων όπου θα μπορούν να επισκεφθούν και τη θεματική έκθεση αφιερωμένη στην εκπαίδευση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιστοσελίδα: http://www.thessalonikibookfair.com/
Η  Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo και αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15.
Περίπτερο 13: Stand ελλήνων και ξένων εκδοτών, Θεματική έκθεση (αφιερωμένη στην εκπαίδευση), Παιδική Γωνιά και εκδότες παιδικού βιβλίου
Περίπτερο 15: Stand ελλήνων εκδοτών, περίπτερο τιμώμενης χώρας, χώρο αφιερωμένο στις καινούργιες τεχνολογίες
Η κύρια πύλη εισόδου στο εκθεσιακό κέντρο βρίσκεται στην οδό Εγνατία 154. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και να αποβιβαστείτε στη στάση «Σιντριβάνι».
Η Έκθεση είναι προσβάσιμη και από τη νότια πύλη, που βρίσκεται στην πλατεία ΧΑΝΘ. Για να φτάσετε εκεί με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα αποβιβαστείτε στη στάση «ΧΑΝΘ»
Η ΔΕΒΘ παρέχει στους εκθέτες:
i) δύο αίθουσες εκδηλώσεων 100 & 120 θέσεων, με κατάλληλη υποδομή για ταυτόχρονη μετάφραση.
ii) δύο αίθουσες εκδηλώσεων στην Παιδική Γωνιά  και την Εφηβική Γωνιά
iii συνεδριακό κέντρο
iv) Κέντρο Τύπου
v) Φιλολογικό Καφενείο
Για οργανωμένες επισκέψεις ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το:
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)
Αθ. Διάκου 4, 117 42 ΑΘΗΝΑ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (Εύη Γεροκώστα)
Τηλ.: 210 92 00 332, 210-9200303, Fax: 210 92 00 305
E-mail: egerokosta@ekebi.gr
http://www.ekebi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.