Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Quentin Tarantino's Death Proof


Quentin Tarantino.Σ' ένα επίπεδο οι ταινίες του είναι μυθοπλασίες, αλλά σ'ένα άλλο είναι κριτική ταινιών. Προσωπικά ,τo πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν αναφέρεται στη συζήτηση το όνομα του , είναι τα καταπληκτικά soundtracks που χρησιμοποιεί και για αυτά πρόκειται να μιλήσουμε ,τα υπόλοιπα τα αφήνουμε για τους κριτικούς κινηματογράφου. 



Death Proof. Η έμπνευση για το "Death Proof" ήταν οι προβολές των κινηματογραφικών αιθουσών "Grindhouse",ταινίες που θυσιάζουν την κλασική έννοια των κινηματογραφικών ταινιών στο όνομα ενός θεάματος φτηνού εντυπωσιασμού, συχνά με τη χρήση εκκεντρικών και παράλογων σημείων στην πλοκή της ιστορίας, υπερβολικής βίας, έντονου σεξ και αιματοχυσίας. Δυο ξεχωριστές παρέες φιλήδονων κοριτσιών καταδιώκονται σε διαφορετικό χρόνο από έναν stuntman που χρησιμοποιεί το αμάξι του για να εκτελεί τα δολοφονικά σχέδια του. 
  Οι μουσικές επιλογές του Tarantino είναι πάλι αυτές που κερδίζουν τις εντυπώσεις,καθώς εναλάσσονται από retro pop σε rock του '60 και '70.
Στους τίτλους αρχής ακούμε το  'Last Race' του Jack Nitzsche και βρισκόμαστε για λίγο πίσω από το τιμόνι του 'Death Proof'' muscle car του stuntman Mike μπαίνοντας έτσι στο κλίμα για τις καταδιώξεις που θα ακολουθήσουν. Αργότερα βρισκόμαστε στο Texas Chilli Parlor και ακούμε από το Jukebox, που στην πραγματικότητα ανήκει στον Quentin ,το 'Baby it's You' εκπληκτικά διασκευασμένο από τη Smith και στη συνέχεια από τον T Rex το 'Jeepster' . Ο Tarantino κάνει την λεπτομερή εισαγωγή του στον stuntman Mike με το 'Staggolee', ένα κλασικό σκοτεινό blues rock κομμάτι. 
Τα τρία κορίτσια έχουν φύγει από την pub,μπαίνουν στο αυτοκίνητο και το ράδιο παίζει το 'Hold Tight', χορεύουν, τραγουδάνε μέχρι να συγκρουστούν μετωπικά με το 'Death Proof ' (..ειρωνία) .
Δεκατέσσερις μήνες αργότερα καθισμένος στο αυτοκίνητο του ο stumtman Mike εντοπίζει τα επόμενα θύματα του, πάλι τρία κορίτσια, ενώ από το καινούργιο του Dodge ακούγεται ο Willy DeVille με το 'It's so Easy' και στη συνέχεια τα καταδιώκει με το 'Riot in thunder alley', ένα ορχηστρικό κομμάτι με γρήγορο ρυθμό βασισμένο κυρίως στα drums. Αργότερα όμως οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο κυνηγός γίνεται ο κυνηγημένος και φτάνουμε στο τέλος που τα κορίτσια σκοτώνουν τον Mike και ακούγεται το 'Chick Habit' της April March , τραγούδι-προειδοποίηση κατά της γυναικείας κακοποίησης και εκμετάλευσης.

Επίτηδες παρέληψα για το τέλος τo αγαπημένo 'Down in the Mexico' από 'The Coasters' και εδώ είναι η σκηνή από την ταινία...

και η πλήρη λίστα με όλα τα τραγούδια που περιέχονται στο soundtrack της ταινίας...

  1. "The Last Race" - Jack Nitzsche
  2. "Baby, It's You" - Smith
  3. "Paranoia Prima" - Ennio Morricone
  4. "Planning & Scheming" - Eli Roth & Michael Bacall (dialogue)
  5. "Jeepster" - T. Rex
  6. "Stuntman Mike" - Rose McGowan & Kurt Russell (dialogue)
  7. "Staggolee" - Pacific Gas & Electric
  8. "The Love You Save (May Be Your Own)" - Joe Tex
  9. "Good Love, Bad Love" - Eddie Floyd
  10. "Down In Mexico" - The Coasters
  11. "Hold Tight!" - Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich
  12. "Sally and Jack (From the Motion Picture Blow Out)" - Pino Donaggio
  13. "It's So Easy" - Willy DeVille
  14. "Whatever-However" - Tracie Thoms & Zoë Bell (dialogue)
  15. "Riot In Thunder Alley" - Eddie Beram
  16. "Chick Habit" - April March




  ack Nitzsche








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.