Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Meet John Fogerty

"Turning Hippie generation on to classic roots" 

O John Fogerty είναι πραγματικά ένα Αμερικάνικο είδωλο. Σαν "αρχηγός" των Creedence Clearwater Revival, τέλη της δεκαετίας του '60 με αρχές αυτής του '70, έγραψε και τραγούδησε μερικά από τα πιο all-time classic rock'n'roll τραγούδια όπως Proud Mary, Bad Moon Rising, Travellin Band, Have You Ever Seen The Rain.

Στην πραγματικότητα η αρχή της καριέρας του δεν ήταν εύκολη. Το αρχικό συγκρότημα του, The Golliwogs, απέτυχε παταγωδώς. Το 1967 όμως, όταν μετονομάστηκε σε Creedence Clearwater Revival, όλα άλλαξαν. Όσο σημαντική κρίθηκε η αλλαγή του ονόματος τόσο ήταν και η αλλαγή στην ιεραρχία του γκρουπ. Ο frontman Tom Fogerty, αδερφός του John, έδωσε τα ηνία της φωνής του συγκροτήματος στον John. Αυτή η φωνή θα γινότανε στη συνέχεια μία από τις ισχυρότερες της αμερικάνικης μουσικής σκηνής.
Έχοντας τον Τom στη ρυθμική κιθάρα, μπασίστα τον Stu Cook και drummer τον Doug Clifford, o John Fogerty άνθισε ως τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός σπάνιας διαλογής. Ο ήχος του διαχρονικός. Η ανάμειξη blues, folk, soul, country και rock'n'roll έδωσε μια ξεχωριστή αύρα στη μουσική, η οποία οδήγησε τους κριτικούς της εποχής να την ονομάσουν "swamp rock". 
Μεταξύ 1968 και 1972, οι CCR κυκλοφόρησαν επτά άλμπουμ και σημείωσαν 12 εμφανίσεις στο top10 σε Αγγλία και Αμερική. Η διάλυση ήρθε το 1972 και μετά τον θάνατο του Tom το 1990, δεν θα μπορέσει να υπάρξει επανένωση.
Σε αντίθεση με τη δισκογραφική συχνότητα των CCR, ο John Fogerty κυκλοφόρησε μόλις εννιά σόλο άλμπουμ μέσα σε σαράντα χρόνια. Η σημαντικότερη ίσως στιγμή που το ταλέντο του John να γράφει τραγούδια προβάλετε σε όλο το πλανήτη, είναι στις 13 Ιουλίου του 1985 όταν οι Static Quo έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα του Live Aid με ένα τραγούδι του Fogerty, το Rockin' All Over The World.
Από τα επτά άλμπουμ των CCR ξεχώρισαν το "Bayou Country"(1969), to "Willy And The Poor Boys"(1969) και το "Pendulum"(1970) ενώ το τελευταίο τους "Mardi Gras"(1972) πήρε πολύ σκληρές κριτικές.         

                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.